top of page
Εικόνα συγγραφέαΚωνσταντίνος Κουτλιάνης

Γιώργος Καλοβελώνης: «Το τένις μπαίνει στην καρδιά του Έλληνα»


Στην παρθενική συνέντευξη με προπονητές, είχα την τιμή να συζητήσω για το Τένις με έναν από τους κορυφαίους τενίστες τον Γιώργο Καλοβελώνη. Για την συνέντευξη μας φιλοξένησε το Kalovelonis Tennis Academy που δημιούργησε ο ίδιος στην περιοχή της Πεύκης στην Αττική πριν από 24 χρόνια. Μέσω της σχολής του έχουν διακριθεί πολλά παιδιά για να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα μέσω της Εθνικής ομάδας αλλά και στις μικρότερες ηλικίες όπου μερικοί από τους νεαρούς αθλητές έχουν πάρει υποτροφίες στην Αμερική. Γεννημένος στο Μεσολόγγι στις 23 Απριλίου του 1959 πέρασε από τα γήπεδα σαν παίκτης και φυσικά μέχρι σήμερα σαν προπονητής. Με 11 πρωταθλήματα Ελλάδας, πρώτες θέσεις σε Βαλκανικούς και Μεσογειακούς και πολλές διακρίσεις ο Γιώργος Καλοβελώνης μας μίλησε για την ανάπτυξη του αθλήματος στην εποχή "Τσιτσιπά", ότι ο αγαπημένος του τενίστας είναι ο Τζόκοβιτς , και φυσικά με τα 20 και πλέον χρόνια εμπειρίας σαν προπονητής για τις εμπειρίες στο άθλημα.

Είναι εύκολο στην Ελλάδα να γίνεις επαγγελματίας τενίστας;

Το tennis είναι ένα σπορ στο οποίο πρέπει να δουλέψεις πολύ σκληρά για αρκετό καιρό, και να το ξεκινήσεις από περίπου 6 χρονών. Θέλει υπομονή να φτάσεις 20-22 χρονών, όπως ο Στέφανος ή όπως η Σάκκαρη. Πολλοί νομίζουν στα 17 τους θα γίνουν τενίστες και δεν είναι έτσι.

Το Τένις είναι ένα άθλημα που δεν μαθαίνεται εύκολα και δεν παίρνει τόση δημοσιότητα όπως τα ομαδικά (ποδόσφαιρο, μπάσκετ). βλέπετε να αλλάζει αυτό;

Το άθλημα για την χώρα μας αλλάζει σίγουρα, και σε αυτό βοηθάνε πολύ τα παιδιά Τσιτσιπάς-Σάκκαρη. Και ήδη ο κόσμος δείχνει περισσότερο ενδιαφέρον και θα πάει καλύτερα στο μέλλον. Το άθλημα όμως είναι δύσκολο, και δεν μπορείς να το μάθεις μόνος σου, και χρειάζεται προπονητή και να γραφτείς σε κάποιο σύλλογο. Ενώ επίσης χρειάζεται να δαπανήσεις χρήματα για να προχωρήσεις.

Για το τένις χρειάζεσαι χρήματα για ρούχα και εξοπλισμό, ακριβό σαν σπορ και ειδικά αν το κάνεις επαγγελματικά;

Όταν το κάνεις για χόμπι δεν είναι ακριβό, αλλά αν κάνεις πρωταθλητισμό ακριβαίνει πολύ το πόσο. Αλλά είναι και στον χαρακτήρα του αθλητή αν θέλεις να φοράς ρούχα και παπούτσια ακριβά και ρακέτες ή μπαλάκια πολύ ακριβά, κάπου ξεφεύγεις. Είναι όπως το μπάσκετ, που όταν δεν βάζεις καλάθι σου φταίνε οι μπάλες.

Διατηρείται 24 χρόνια σχολή τένις στην Ελλάδα της κρίσης, με τον αθλητισμό και το τένις συγκεκριμένα να έχει αλλάξει ριζικά, ποιο είναι το μυστικό και κράτησε στο χρόνο;

Δουλεύουμε πολύ σκληρά καθημερινά και με πολύ καλούς προπονητές. Τα παιδιά που έχουμε εδώ, μένουν εδώ και δεν φεύγουν εκτός από όσα στέλνουμε με υποτροφίες στο εξωτερικό. Την περίοδο της κρίσης εγώ αποφάσισα να κρατήσω και να κάνω καλύτερο το επίπεδο των προπονητών ώστε να υπάρχει εξέλιξη. Αντί να χάνεις παιδάκια που είναι το μέλλον στο άθλημα, κερδίζεις πολλά παιδιά γιατί βλέπουν ακριβώς την σοβαρή δουλειά που κάνουμε.

Σαν παίκτης και σαν προπονητής ζήσατε τους Ολυμπιακούς αγώνες, τι θυμάστε από αυτό το σπουδαίο γεγονός;

Θυμάμαι στην Σεούλ το 1988 ως παίκτης, είχα ανοίξει τους Ολυμπιακούς αγώνες και όταν μπήκα μέσα στο γήπεδο, είχε περίπου 16.000 κόσμο κάτι το οποίο μέχρι τότε δεν το είχα συναντήσει πουθενά. Ήταν πάρα πολύ όμορφη βραδιά. Σαν προπονητής από το 2000 έως το 2008 σε 3 Ολυμπιάδες και κατάλαβα πως σαν προπονητής έχεις μεγαλύτερο άγχος γιατί θέλεις να ξέρεις πως είναι ο αθλητής σου και αγχώνεσαι με το αν πάει καλά ή όχι. Ενώ σαν παίκτης όταν ξεκινάς να αγωνίζεσαι και μπαίνεις στο γήπεδο το άγχος φεύγει. Έχετε κατακτήσει πολλούς εγχώριους τίτλους και διακρίσεις και πρωτιές στο εξωτερικό. Όλα αυτά δίνουν το έναυσμα σε έναν αθλητή να δει το τένις σοβαρά;

Σίγουρα βοηθάνε οι τίτλοι, εγώ έχω περάσει πάρα πολλά σαν αθλητής και μετέπειτα σαν προπονητής, οπότε καταλαβαίνω έναν αθλητή πως σκέφτεται και τί χρειάζεται όταν είναι χαρούμενος ή στεναχωρημένος ή πότε θέλει το χρόνο του. Υπάρχουν πολλοί προπονητές που δεν έχουν παίξει τένις και δεν το καταλαβαίνουν αυτό, και κυρίως όσοι είναι από τη γυμναστική ακαδημία που το 80% δεν έχουν παίξει τένις και δεν αισθάνονται τί νιώθει ο αθλητής. Χρειάζεται τριβή με τον αθλητή για να ξέρεις όσα θέλει.

Οι αθλητές του τένις καταπίνουν χιλιόμετρα και σε μεγάλους αγώνες ειδικά, πόσο σημαντική είναι η φυσική κατάσταση;

Όταν κάνεις διακοπές, μπορείς για 10 μέρες να μην κάνεις τίποτα αλλά πάντα πρέπει να προσέχεις τη διατροφή σου. Εγώ συνιστώ στους αθλητές μου όταν είναι σε περίοδο διακοπών να μην παίζουν τένις αλλά κάποιο άλλο άθλημα. Για την διατήρηση της φυσικής κατάστασης. Το τένις θέλει γυμναστική κάθε μέρα, έχει ειδική γυμναστική και έχει αλλάξει πολύ η τεχνική της γυμναστικής.

Πως μπορεί να νιώθει ο Τσιτσιπάς, την ώρα που κερδίζει τον Φέντερερ;

Ένα παιδί που έχει σαν είδωλο τον Φέντερερ, είναι απίστευτο να το πιστέψει ότι τα κατάφερε, πρέπει να πέρασε καιρός να το καταλάβει. Σίγουρα ένιωσε ευτυχισμένος. Ο Στέφανος δούλεψε πολύ σκληρά, και θα κάνει πολλά πράγματα στο μέλλον. Έζησε μια πολύ μεγάλη στιγμή και σίγουρα θα ζήσει κι'άλλες.

Πως βλέπετε την Εθνική ομάδα από εδώ και πέρα με τις επιτυχίες της Μαρίας και του Στέφανου;

H Εθνική ομάδα, άλλαξε σε σχέση με παλαιότερα, και θα αλλάξει πολύ περισσότερο με τις επιτυχίες των παιδιών. Θα γίνουν βήματα προς τα μπροστά και σαν προπονητής βλέπω πολλά νεαρά παιδιά που έρχονται από πίσω όπως ο Μάρκος ο γιός μου ή ο Γιάννης Στεργίου και άλλοι. Και με αυτές τις σπουδαίες διακρίσεις το τένις μπαίνει στην καρδιά του Έλληνα. Αυτό ήδη συμβαίνει με το τένις να είναι τρίτο άθλημα σε τηλεθέαση αυτή τη στιγμή.

0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page