Σε ένα πρωτάθλημα γεμάτο με ελλείψεις και προβλήματα, αγωνίζεται ένας από τους χιλιάδες ποδοσφαιριστές που προσπαθούν να κάνουν αυτό που αγαπάνε και να δώσουν όσα περισσότερα μπορούν. Ο σημερινός συνεντευξιαζόμενος είναι ο Πέτρος Σβίρος που είναι γεννημένος στις 18 Οκτωβρίου του 1997. Η καταγωγή του είναι από τη Φλώρινα και πλέον διαμένει στην Κοζάνη λόγω ομάδας. Είναι αμυντικός και αγωνίζεται στη θέση του δεξιού μπακ. Ο ίδιος έχει αγωνιστεί στον Άγιο Παντελεήμονα (Α' τοπικό), στον ΠΑΣ Φλώρινα (Α' τοπικό) , Θύελλα Φιλώτα ( Γ΄ εθνική) , ΑΕΠ Κοζάνης (Γ΄εθνική) και πλέον αγωνίζεται στην Γ' εθνική κατηγορία στην ομάδα του Μακεδονικού Σιάτιστας στο 3ο group από τους 8 ομίλους. Επίσης έχει κατακτήσει τρία σούπερ καπ σαν ποδοσφαιριστής. Μας βάζει στα "άδυτα" αυτού του ταλαιπωρημένου πρωταθλήματος γεμάτο αντιξοότητες και δυσκολίες. Αν φαντάζει αναξιόπιστο το πρωτάθλημα της Superleague (τόσα χρόνια τώρα) , φανταστείτε τί γίνεται στις κατώτερες κατηγορίες. Πάμε να δούμε τί μας είπε ο νεαρός αθλητής για τις διαιτησίες, τις ομάδες, τους προπονητές, τους παράγοντες και τις καταστάσεις των αγωνιστικών χώρων και φυσικά τους στόχους της ομάδας του.
Η Γ' εθνική είναι ένα πρωτάθλημα που είναι εμπειρία από μόνο του να αγωνίζεσαι με ότι αυτό συνεπάγεται. Εσύ από μέσα πως το ζεις;
Η εμπειρία της Γ΄ Εθνικής, είναι ένα ξεχωριστό κομμάτι σε σχέση με τις υπόλοιπες κατηγορίες. Περισσότερο κυριαρχεί η δύναμη και το πάθος και όχι η τεχνική και η τακτική και έτσι υστερεί σε ποιότητα. Αυτό συμβαίνει πιστεύω λόγω των νεαρών ποδοσφαιριστών που δεν έχουν την δυνατότητα να εξελιχθούν σωστά. Αυτό είναι μια κατάσταση που υπάρχει στη χώρα μας και που στεναχωρεί το ελληνικό ποδόσφαιρο.
Μια παροιμία λέει πως όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά. Σαν ποδοσφαιριστές βλέπετε ύποπτα αποτελέσματα και αλλοιώσεις αποτελεσμάτων; Αυτό θα αλλάξει;
Αυτή είναι μια πολύ δύσκολη ερώτηση. Σίγουρα υπάρχουν παράγοντες και ποδοσφαιριστές σε ορισμένες ομάδες οι οποίες αλλοιώνουν αποτελέσματα. Αυτό γίνεται για το κέρδος και γιατί η οικονομία στο ελληνικό ποδόσφαιρο και ειδικά σε αυτές τις κατηγορίες είναι πολύ δύσκολη. Μέσα από αυτό προσπαθούν να επιβιώσουν. Αυτό δεν το θεωρώ καθόλου σωστό. Είναι κρίμα να γίνεσαι μαριονέτα σε ένα χόμπι-άθλημα που το αγαπάς με αντάλλαγμα το μαύρο και παράνομο χρήμα.Ελπίζω να αλλάξει αυτή η κατάσταση.
Οι ομάδες στην Γ Εθνική είναι δύσκολο να συντηρηθούν; Ειδικά σε τέτοιες εποχές και επειδή δεν βρισκόμαστε στην Ισπανία ή την Αγγλία, πως επιβιώνουν; Βοηθάνε οι χορηγοί όσο μπορούν; (και εφόσον υπάρχουν)
Το δύσκολο κομμάτι σε αυτή την κατηγορία είναι αυτό ακριβώς που λέτε. Η επιβίωση της ομάδας! Τα πράγματα στην κοινωνία μας είναι δύσκολα και ο κάθε παράγοντας με όποιον τρόπο μπορεί, βοηθάει βάζοντας χρήματα από την τσέπη του. Αυτό γιατί αγαπάει και θέλει να βοηθήσει την κατάσταση, ώστε να αντεπεξέλθει και να υπάρχει υγεία στον σύλλογο. Νομίζω πως οι χορηγίες είναι λίγες και χρειάζονται περισσότερες για να σταματήσουν ή να περιοριστούν τα προβλήματα τα οποία συμβαίνουν στα μέσα της χρονιάς και στερούν από τον αθλητή την χαρά και την όρεξη.
Ποιες ομάδες ξεχωρίζουν και είναι πιθανό να φτάσουν πρώτες, για να παλέψουν για την άνοδο στην Β εθνική ;
Θα σας πω κυρίως για τον δικό μας όμιλο τον 3ο επειδή αυτές τις ομάδες ξέρω και έχω παίξει και σαν αντίπαλος. Η πρώτη μου σκέψη είναι πως ο Ναυπακτιακός Αστέρας θα είναι αυτός. Βλέπω πως έχει μια ποιότητα παραπάνω από τις άλλες ομάδες όπως και εμπειρία λόγω παιχτών. Επίσης πιστεύω και στον Μακεδονικό Φούφα που είναι χρόνια στην κατηγορία και έχει αξιόλογο προπονητή και μπορεί να φτάσει στον στόχο της πρώτης θέσης.
Στην πρώτη Εθνική έγινε τάση όλοι να ζητάνε ξένους διαιτητές. Εσείς δεν μπορείτε να κάνετε κάτι τέτοιο. Θα το θέλατε; Πως είναι οι διαιτησίες σε αυτές τις κατηγορίες; Έρχονται για αγγαρεία αντί να κάνουν τη δουλειά τους;
Το να παίρνουμε την δουλειά από έναν Έλληνα διαιτητή και να την δίνουμε σε έναν ξένο επειδή νομίζουμε πως μας αδικεί, δεν το θεωρώ σωστό. Η Γ' Εθνική είναι ένα βήμα για τους Έλληνες διαιτητές που έχουν φιλοδοξίες και ικανότητες για να μεταβούν στο επόμενο βήμα της καριέρας τους, και να φτάσουν όσο πιο ψηλά μπορούν.
Αν έχουμε προβλήματα σε διάφορα γήπεδα σε (αγωνιστικούς χώρους, αποδυτήρια, συντήρηση, κερκίδες κ.α.) στην 3η εθνική τί συνθήκες επικρατούν δηλαδή;
Οι συνθήκες που υπάρχουν στα ελληνικά γήπεδα δεν είναι αυτές που θέλουν οι αθλητές. Τουλάχιστον στην συντριπτική πλειοψηφία. Ειδικά όταν αρχίζει και χαλάει ο καιρός και υπάρχουν χιόνια και βροχές, τα γήπεδα βαραίνουν και χαλάνε. Έτσι, επικρατούν άσχημες συνθήκες για τους αθλητές και επικίνδυνες γιατί προσπαθούμε να παίξουμε ποδόσφαιρο και δεν μπορούμε. Αλλά πιστεύω πως όλες οι ομάδες κάνουν ότι καλύτερο μπορούν για να έχουν όσο δυνατόν καλύτερες τις εγκαταστάσεις τους. Απλώς μέχρι εκεί μπορούν.
Όσον αφορά τους προπονητές, πιστεύεις έχουν γνώσεις και θέληση να δημιουργήσουν πράγματα;
Οι προπονητές είναι ένα δύσκολο κομμάτι στο ποδόσφαιρο γενικότερα. Πιστεύω πως ο κάθε προπονητής στηρίζει την φιλοσοφία του, ανάλογα με το υλικό που διαθέτει και προσπαθεί να βγάλει μέσα στο γήπεδο ό,τι καλύτερο γίνεται. Με τη δουλειά και τη διάθεση του καθενός, κρίνει το πως θα παίξει και τί πρέπει να παρουσιάσει η ομάδα τους στις τέσσερις γραμμές.
Δεν ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο η χρονιά. Τί στόχοι υπάρχουν; αν μπορούν να επιτευχθούν; και πως μπορεί να αλλάξει αυτό;
Ο στόχος από την αρχή της χρονιάς ήταν να εγκλιματιστεί η ομάδα στην Γ΄ Εθνική και έπειτα να κερδίσει ό,τι καλύτερο μπορεί για να έχει μια ικανοποιητική συγκομιδή βαθμών στο τέλος της χρονιάς. Η χρονιά ωστόσο μπορεί να μην ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο, αλλά στα δύσκολα φαίνεται ο χαρακτήρας και η προσωπικότητα του κάθε αθλητή. Υπάρχει θέληση, εγωισμός και διάθεση για να βγούμε στο τέλος νικητές και όχι χαμένοι. Έχουμε πίστη στην ομάδα και όλοι μαζί θα κάνουμε ότι καλύτερο γίνεται για να αλλάξουμε την εικόνα μας.
Οι φωτογραφίες δεν μας ανήκουν, δεν έχουμε κανένα δικαίωμα σε αυτές