top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΚωνσταντίνος Κουτλιάνης

"ΝΙΚΗΣΑΜΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΧΑΣΟΥΜΕ"


Μια μέρα σαν σήμερα, 50 χρόνια πριν, στις 4 Απριλίου του 1968 στο Καλλιμάρμαρο στάδιο, όλη η Ελλάδα παρακολουθούσε από κοντά ή άκουγε στο ράδιο τον τελικό Κυπελλούχων Ευρώπης ΑΕΚ-Slavia Prague. Ο δικέφαλος βαπτίστηκε «Βασίλισσα» εκείνη τη νύχτα. Κέρδισε με (89-82) τους Τσέχους. Η Ελλάδα ήταν στην κορυφή χάρις την ΑΕΚ. Το εισιτήριο του τελικού πήρε νικώντας την τεράστια Ιταλική ομάδα της Varese των πολλών τίτλων. Σημαντικότερο ήταν ότι απέκλεισε την κάτοχο του τροπαίου της προηγούμενης χρονιάς. Επίσης εκείνη τη χρονιά η Βαρέζε ήταν πρωταθλήτρια και κυπελλούχος Ιταλίας. Η ΑΕΚ με διαφορά δύο πόντων πήρε την πρόκριση στον τελικό και στις 4 Απριλίου στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Οι καλαθοσφαιριστές έγραψαν με χρυσά γράμματα τα ονόματα τους, και τους 89 πόντους πέτυχαν οι: Aμερικάνος 29, Tρόντζος 24, Zούπας 12, Bασιλειάδης 11, Λαρεντζάκης 6, Xρηστέας 4 και Tσάβας 3 πόντους. Αν μη τι άλλο, ιστορία έγραψε και ο Βασίλης Γεωργίου με την περιγραφή του στο ραδιόφωνο εκείνη τη νύχτα. Ο δημοσιογράφος χαρακτηρίστηκε «Βέμπο του αθλητισμού» μιας και με τη γλαφυρότητα και την δύναμη ψυχής που έβγαζε στο μικρόφωνο, έδωσε κουράγιο στους μπασκετμπολίστες της Ένωσης. Οι 80.000 που βρέθηκαν να παρακολουθήσουν τον αγώνα καλαθοσφαίρισης και άλλες χιλιάδες των χιλιάδων από το ραδιόφωνο, συγκινήθηκαν και ένιωθαν ότι βρίσκονται στο Παναθηναϊκό στάδιο.

Ο αγώνας μπήκε στο ρεκόρ guinness για το πλήθος κόσμου που παρακολούθησε από κοντά αγώνα basket. Εκείνη η νύχτα όσοι τη ζήσανε δεν μπορούσε να μη χαραχτεί στη μνήμη για πάντα. Η πρώτη ομάδα που έφερε Ευρωπαϊκό τίτλο στη χώρα μας ήταν η ΑΕΚ και ακολούθησαν μετά οι μεγάλες ομάδες του Άρη και του ΠΑΟΚ και μετά του Παναθηναικού και του Ολυμπιακού. Όλοι μαζί κάνανε την Ελλάδα περήφανη, έχοντας αφήσει κληρονομιά στους επόμενους.

Ο Τάσος Μπουλμέτης ξύπνησε μνήμες παλιών φιλάθλων της ΑΕΚ και όλων των Ελλήνων. Η ταινία «1968» κυκλοφόρησε πριν 2 μήνες στις κινηματογραφικές αίθουσες και εξαιρετικοί ηθοποιοί όπως ο Στέλιος Μάινας, Ιεροκλής Μιχαηλίδης και ο Αντώνης Καφετζόπουλος έδωσαν τη δυνατότητα μέσω της τέχνης τους, σε νέους, να μάθουν τι συνέβη εκείνη τη νύχτα στο Καλλιμάρμαρο και οι παλιοί να νοσταλγήσουν! Μισός αιώνας πέρασε από το θαύμα στο Καλλιμάρμαρο που χάραξε στην κιτρινόμαυρη φανέλα μια ιστορία περηφάνιας.

Προς τιμήν αυτών που έφυγαν από τη ζωή:

Αντώνης Χρηστέας (2011) , Γιώργος Αμερικάνος (2013) ,Πέτρος Πετράκης (2016)

0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page